Milyen költségei vannak a személyi kölcsönnek?

Bár 2020-ra vonatkozóan még nincsenek nyilvános statisztikai adatok, de számíthatunk arra, hogy a 2019-es rekordév után, az idei évben is órási érdeklődés mutatkozik majd a személyi hitelek iránt.

Személyi kölcsön

Milyen díjakkal illetve költségekkel kell számolnunk, amikor személyi kölcsönt veszünk fel? A személyi kölcsönök törlesztőrészleteit általában havonta kell fizetnünk, csak néhány szolgáltatónál érhető el a heti rendszerességgel megvalósuló kölcsöntörlesztés. A törlesztőrészlet természetesen mindig a tőke és a kamat összegéből adódik össze.

A legtöbb pénzintézet akkor kínál igazán jó kamatokat, ha az ügyfél vállalja, hogy a jövedelme az adott banknál megnyíló bankszámlára fog érkezni a kölcsön felvételét követően. Ennek következtében egy bankszámlavezetési, illetve egyéb bankszámlához kapcsolódó díj pl. sms szolgáltatás, vagy netbank hozzáférés díja merülhet fel. De érdemes körülnézni a piacon, folyószámla termékek terén is nagy a verseny, ma már olyan szolgaáltatót is találhatunk, aki nem számít fel számlavezetési díjat.

Fontos még megemlíteni a törlesztési biztosítás díját. A legtöbb pénzintézetnél nem alapvető feltétele a kölcsön igénylésének, de van olyan bank, aki kedvezőbb kamatot kínál, ha az ügyfél vállalja, hogy törlesztési biztosítást köt. Több különböző biztosító számos eltérő csomagjai közül választhatunk, mindenképpen érdemes megfontolni ennek lehetőségét, ugyanis munkanélküliség vagy munkaképtelenség esetén hatalmas segítséget jelenthet.

A személyi kölcsönök kamata jellemzően a teljes futamidő alatt fix, csak néhány szereplő kínál változó kamatozású terméket. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor mégis megváltozhat a fizetendő törlesztőrészletünk. Most akkor mégsem fix a kamat ez egy átverés?! – gondolhatnánk. A hiteligénylés pillanatában vállalt feltételek betartása mellett a törlesztőrészletünk nem változhat, ez a helyes megfogalmazás. A legtöbb hazai bank kamatkedvezményt ad, ha az ügyfél nagyobb összegű jövedelem érkeztetését havi rendszerességgel vállalja a hitelt nyújtó banknál. Tehát ha a futamidő alatt előfordul olyan időszak, amikor a vállalt mértékben és gyakorisággal nem érkezik munkabér az adott számlára, a fizetendő havi költség megnőhet. Ez természetesen a legtöbb esetben visszafelé is működik, ha az ügyfél újra érkezteti a vállalt nagyságrendben jövedelmét, a törlesztőrészlete ismét a kezdeti szintre áll vissza.

A jelenleg piacon fellelhető konstrukciók esetén, a viszonylag szoros piaci verseny miatt a legtöbb pénzintézet nem számít fel hitelbírálati díjat. Folyósítási díjat is egyre kevesebb bank alkalmaz. Ha személyi kölcsönre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot, független hitelügyintézőként elfogulatlanul mutatjuk be az egyes bankok ajánlatait.