Mikor érdemes személyi kölcsönt felvenni?

A 2019-es évben az egyre kedvezőbb személyi kölcsön kamatok mellett 25%-os növekedést könyvelhetett el a személyi kölcsönök piaca. Várhatóan a 2020-as évben is tovább fog nőni a fedezetlen hitelek iránti kereslet, de jelentős kamatcsökkentésre már valószínűleg nem számíthatunk.

Több mint 500 milliárd forint összegben vettek fel személyi hitelt a magyarországi lakosok a 2019-es év során. Ezzel rekordévnek számít, soha ennyi fedezetlen hitel még nem talált gazdára. A kamatok ezzel párhozamosan bár kis mértékben ugyan, de csökkentek. A legjobb ajánlatok már 6-8% körüli kamatszinten érhetőek el.

Mikor lehet jó választás valójában egy személyi kölcsön? A jelzálogalapú szabad felhasználású hitelek kamatai általában kedvezőbbek a személyi kölcsönök kamatainál, azonban számos olyan élethelyzet adódhat, amikor személyi hitelre lehet szükségünk. Természetesen ingatlanvásárlás céljára általában nem a személyi hitel számít a legjobb döntésnek, kivéve ha a kiszemelt ingatlan nem hitelképes, vagy nagyon gyorsan van szükségünk a kívánt összegre. Ha azonban szabad felhasználásra szeretnénk kölcsönt igényelni, számos érv szólhat a személyi hitelek mellett. Ha az igénylő nem rendelkezik terhelhető ingatlannal, valamint nem tud pótfedezetet sem bevonni, nem igazán marad más lehetősége a személyi hiteleken kívül.

Személyi kölcsön igénylése rendszerint jóval egyszerűbb és gyorsabb folyamat a klasszikus jelzáloghitelek igénylésénél. Általában az igény beadását követően egy héten belül megtudhatjuk a hitelbírálat eredményét. A legtöbb pénzintézetnél az igényléshez legalább három hónapos munkaviszony szükséges, legalább minimálbért elérő jövedelemmel. Az igényléshez legtöbbször munkáltatói igazolásra és utolsó három havi folyószámla kivonatra van szükség.

Jó néhány tévhit is terjed a személyi kölcsönökről. Sokan azért választják a személyi kölcsönöket a szabad felhasználású jelzáloghitelekkel szemben, mert félnek attól, hogy ha fizetésképtelenné válnak, elveszíthetik az ingatlanjaikat. Sajnos ennek a veszélye személyi kölcsön esetén is fennáll. Bár a hitelező bank jelzálogjogot nem jegyez be az igénylő ingatlanjára, ennek ellenére érdemes gondolni a jövőbeli esetleges fizetési nehézségekre. Minden esetben ajánljuk törlesztési biztosítás megkötését, ami jelentős segítséget jelenthet munkanélküliség vagy munkaképtelenség esetén.

Ha személyi kölcsönre van szüksége, lépjen kapcsolatba tapasztalt független hitelközvetítővel. Felkutatjuk a legkedvezőbb piaci ajánlatokat és segítünk kiigazodni a hitelek útvesztőiben.