Mennyi hitelt kaphatok?

Rendszeres visszatérő kérdés leendő ügyfelektől, hogy ki mekkora összegű hitelt kaphat ha ingatlanvásárlása adja a fejét. Ez számos tényezőtől függ, megpróbáljuk összeszedni a legalapvetőbb tudnivalókat.

Mekkora hitelre vagyok jogosult?
kép forrása: thishomemadelife.com

Az igényelhető lakáshitel nagyságát két tényező befolyásolja alapvetően. Egyrészt függ a rendelkezésre álló jövedelemtől, másrészt a vásárolni kívánt ingatlantól. Legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a jövedelmük maximum 50%-át fordíthatják a leendő lakáshitelük törlesztésére, tehát úgy gondolják, olyan összegű lakáshitelt tudnak felvenni, amelynek a havi törlesztőrészlete a rendelkezésre álló jövedelem maximum felét teszi ki. Ez közel áll a valósághoz, de ennél összetettebb a helyzet. A jövedelem terhelhetősége a választott hitelkonstrukciótól is függ.

Jelenleg a rendelkezésre álló jövedelmeket két csoportra oszthatjuk. 500 000 Ft alatti és 500 000 Ft feletti kategóriát különböztetünk meg. Természetesen ha adóstárs is bevonásra kerül, akkor a jövedelmeket összevontan lehet kezelni. Mindkét kategória esetén további eltérő szabályozás érvényes annak függvényében, milyen hosszú kamatperiódust választunk.

A legkockázatosabb kategóriába az 5 évnél rövidebb kamatperiódussal futó ügyletek tartoznak, így itt a legszigorúbb a szabályozás. Ilyen ügylet esetén a jövedelem maximum 25%-át teheti ki a törlesztőrészletünk. Ha a havi jövedelmünk eléri vagy meghaladja az 500 000 Ft-ot, akkor ez a limit 30%.

A második kategóriába a minimum 5 éves de kevesebb mint 10 éves kamatperiódussal rendelkező ügyletek esnek. Ebben az esetben a már ismert havi 500 000 Ft-os küszöb alatti jövedelmek esetén 35%, ennél magasabb jövedelem esetén 40% a terhelhetőség.

A harmadik csoportba sorolhatóak a legalább 10 éves kamatperiódussal igényelt hitelek. Ebben az esetben érvényes a sokak által általánosnak gondolt 50%-os küszöb. Havi 500 000 Ft alatti jövedelem esetén a terhelhetőség 50%, ennél magasabb havi jövedelem esetén a jövedelmünk akár 60%-át fordíthatjuk hitelünk törlesztésére.

Az igényelhető hitel összegét természetesen a vásárolni kívánt ingatlan is befolyásolja. A törvények jelenleg 80%-os terhelhetőséget tesznek lehetővé, de ez nem jelenti azt, hogy a bankok minden esetben élnek a lehetőséggel. Általánosságban Budapestre és Pest megyére igaz, hogy az egyes pénzintézetek hajlandóak a vételár 80%-át meghitelezni. Az ingatlan elhelyezkedése, az állapota, a szerkezete, de még az igénylő jövedelme is hatalmas mértékben befolyásolja a döntést. A legtöbb pénzintézet “nem nézi jó szemmel” ha egy ügylet jövedelmi és ingatlanterheltségi oldalról is határokat feszegeti. Tehát ha egy 10 éves kamatperiódussal igényelt lakáshitel esetén a jövedelmünk 50%-a szükséges a leendő hitelünk törlesztéséhez, ráadásul ez a célingatlan 80%-os terheltségét is eredményezi, kisebb esélyünk van a pozitív hitelbírálatra.

Az ügyfelek kockázatainak csökkentésére javasoljuk az előzetes hitelbírálat lehetőségét. Ez az opció már számos banknál biztosított. Van olyan pénzintézet, ahol akár még konkrét ingatlan nélkül is kérhetünk egy előzetes hitelbírálatot, így már az ingatlankeresés közben tisztában lehetünk azzal, mekkora kerettel gazdálkodhatunk.

Ha ingatlanhitel igénylését tervezi, vegye fel a kapcsolatot tapasztalt hitelközvetítővel, aki segít eligazodni az ingatlanhitelek útvesztőjében, és hozzájárul az Önnek legjobban megfelelő ajánlat felkutatásához. A mi közreműködésünk teljesen díjmentes, nincs ügyintézési, sem egyéb más díj, független hitelközvetítőként a pénzintézetektől részesülünk díjazásban.