CSOK

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) gyermekek után járó, vissza nem térítendő állami támogatás, amely lakáscélra vehető igénybe. Vásárlásra, építésre, bővítésre.

Mire igényelhető?

Az igénylés során az igénylőknek számos kritériumnak kell megfelelniük, azonban a legfontosabb hogy a CSOK kizárólag ingatlancél megvalósítására vehető igénybe. Használt vagy új ingatlan vásárlásához, építéshez esetleg bővítéshez. Meglévő gyermekek esetén élettársi kapcsolat is elegendő, azonban megelőlegező CSOK esetén elengedhetetlen a házastársi viszony.

Ki után vehető igénybe?

Az igénylők által eltartott és közös háztartásban élő, vagy velük együtt költöző vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után. Ugyanazon gyermekek után csak egy alkalommal lehetséges vissza nem térítendő támogatás igénybevétele.

Meglévő gyermek(ek) esetén: A 12 hetes kort betöltött magzattól egészen a gyermek 25 éves koráig amennyiben még az igénylés pillanatában nem rendelkezik saját, önálló jövedelemmel. Nem közös gyermekek esetén speciális szabályok érvényesek, kérje segítségünket. KAPCSOLAT

Vállalt gyermek(ek) után: CSOK igénylésekor lehetőség van jövőbeli, vállalt gyermek után is igénybe venni a támogatást. Ezt hívják “megelőlegező CSOK”-nak. Különböző összegű támogatások esetén eltérő idő áll rendelkezésre a vállalt gyermekek világrajöveteléhez. Új lakás vásárlásánál akár 3 gyermek is vállalható, azaz 10 mFt vissza nem térítendő támogatásra is jogosult lehet az a házaspár aki 3 gyermeknek ad életet az igénylést követő 10 év alatt. Használt ingatlancél esetében a maximális támogatási összeg eléréséhez 2 gyermek vállalható.

Ki igényelhet CSOK-ot?

 • Természetes személyek, életkortól függetlenül ha meglévő gyermekeik után igényli. Vállalt gyermek esetén legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.
 • Magyar állampolgár aki állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
 • Nem uniós (harmadik országbeli) állampolgár ha letelepedett vagy bevándorolt jogállással bír.
 • Hontalan abban az esetben, ha menekült vagy oltalmazott jogállással rendelkezik.

Otthonteremtési Kamattámogatott Lakáshitel (“CSOK HITEL”)

A vissza nem térítendő állami támogatáson túl, lehetőség van kamattámogatott lakáscélú hitel felvételére is. A CSOK-hitelként közismert otthonteremtési kamattámogatott hitel kamata fix 3%. Amennyiben támogatott hitel és a CSOK összege nem elegendő a kiszemelt ingatlanhoz, piaci hitellel is kiegészítheti. KALKULÁLJON

Az otthonteremtési támogatás két fő eleme az otthonteremtési kamattámogatott hitel (kamata fix 3%) és a vissza nem térítendő CSOK. Kettő gyermek esetén új lakás vagy ház vásárlására 10 mFt, valamint három gyermek esetén 15 mFt kedvezményes, kamattámogatott hitel felvételére van lehetőség. A bankok minden esetben fenntartják a hitelbírálat jogát. 2019 július 1-et követően támogatott hitel használt ingatlan megvásárlására is igényelhető.

Példa (1): Ha Önöknek egy meglévő gyermekük van, új lakás vásárlását tervezik és úgy döntenek hogy a jövőben még két gyermeket vállalnak, abban az esetben 15 mFt kedvezményes támogatott kamatozású hitelre valamint 10 mFt vissza nem térítendő támogatásra lehetnek jogosultak. Amennyiben a család jövedelme engedi, további piaci kamatozású hitellel egészíthetik ki a rendelkezésre álló keretet.

Lehetséges konstrukciók

2 gyermek ÚJ INGATLAN esetén: Amennyiben Önöknek nincs gyermekük de kettő gyermeket vállalnak, vagy egy gyermekük van és még egy gyermeket terveznek, vagy esetleg már két meglévő gyermekük van, jogosultak 2,6 mFt vissza nem térítendő támogatást valamint 10 mFt államilag kamattámogatott lakáshitelt igényelniük.

2 gyermek HASZNÁLT INGATLAN vásárlásakor: Ha Önöknek még nincs gyermekük de két gyermeket vállalnak, vagy egy gyermekük van és még egyet vállalnak, esetleg két meglévő gyermekük van, 1.43 mFt vissza nem térítendő támogatást, valamint 10 mFt államilag kamattámogatott lakáshitelt vehetnek igénybe használt ingatlan megvásárlásához. A bankok a hitelbírálat jogát fenntartják.

3 gyermek ÚJ INGATLAN: Ha még nincs gyermekük és három gyermeket terveznek, vagy egy gyermekük van és még két gyermeket vállalnak a jövőben, esetleg meglévő három gyermekük van, 10 mFt vissza nem térítendő támogatással valamint 15 mFt államilag kamattámogatott lakáshitellel gazdálkodhatnak. A bankok a hitelbírálat jogát fenntartják.

3 gyermek HASZNÁLT INGATLAN: Amennyiben Önöknek egy meglévő gyermekük van és kettőt vállalnak, vagy két meglévő gyermekük van és egy gyermeket terveznek, esetleg három meglévő gyermekük van, akkor használt ingatlan vásárlásához 2.2 mFt támogatást valamint 15 mFt államilag kamattámogatott hitelt igényelhetnek.

Amennyiben a család havi nettó bevétele valamint a célingatlan lehetővé teszi, CSOK és kamattámogatott hitelen túl, lehetőség van piaci hitel felvételére is. KALKULÁLJON

Igénylés alapvető feltételei

 • Bejelentett állandó magyar lakóhely
 • Büntetlen előélet
 • Köztartozásmentesség
 • Legalább az egyik félnek minimum 180 napos TB munkából származó jogviszony (10mFt CSOK esetében 2 év TB jogviszony)
 • Meglévő közös gyerek esetén elegendő élettársi kapcsolat
 • Jövőbeni vállalt gyerek figyelembevételhez házastársi viszony, valamint legalább az egyik fél életkora nem több mint 40 év
 • Nem közös gyermekek esetén speciális szabályok érvényesek
 • Kamattámogatott hitel igényléséhez megfelelő munkaviszony és jövedelem

További lényeges tudnivalók

 • Házastársak és élettársak esetén is mindkettőjüknek tulajdoni hányadot kell szerezniük
 • A vásárlást követően minimum 10 évig az ingatlanban szükséges lakni. Időközben nagykorúvá váló gyermek elköltözhet.
 • Az adásvétel során a vételár maximum 10%-át lehet készpénzben átadni, többit kizárólag átutalással
 • Eladó és vevő nem lehet közeli hozzátartozója egymásnak
 • Ha az eladó gazdasági társaság, a vevő nem lehet a céggel tulajdonosi jogviszonyban.
 • Gyermeknek minősül az igénylő által eltartott és közös háztartásban élő, vagy vele együtt beköltöző vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek, aki 25. életévét az igényléskor még nem töltötte be
 • Új ingatlan esetében a maximális támogatáshoz 3 gyermek vállalható
 • Használt ingatlancél esetében támogatás maximum 2 vállalt gyerek után vehető igénybe
 • A kizárólag egészségügyi ellátásra jogosultak TB jogviszonya CSOK igényléshez nem elegendő.
 • CSED, GYED, GYES ideje alatt TB jogviszony CSOK szempontjából akkor megfelelő, ha az alany korábbi munkaviszonya az igénylés pillanatában legalább 180 napja fennáll.
 • Lakáshitel igénybevétele nélkül, önállóan is igényelhető CSOK
 • Vásárlás esetén, maximum 180 nappal az adásvételi szerződés megkötését követően be kell nyújtani az igénylést.
 • Az adott hitelintézet által elfogadott költségvetésnek minimum 70 %-át szükséges számlákkal igazolni építés vagy bővítés esetén. Új ingatlan vásárlása esetén a vételár 100%-ról számlát kell bemutatni a pénzintézet részére.

A weboldalon közzétett információk célja, hogy megpróbálja közérthetően összefoglalni a családi otthonteremtési kedvezményhez kapcsolódó lényeges tudnivalókat. Jelen weboldal nem alkalmas arra, hogy a teljes családvédelmi akciótervhez kapcsolódó törvénycsomagot részletesen ismertesse. A megfelelő döntéshez ismerje meg a vonatkozó jogszabályokat és kérje tapasztalt szakember segítségét.

Az egyes hitelintézetek folyamatai és eljárásai nagyban különbözhetnek. A stresszmentes, gördülékeny ügymenet érdekében kérje tapasztalt szakember segítségét. Hitelügyintéző kollégáink díjmentesen segítik Önt a teljes folyamat során.

KAPCSOLAT

Miért válasszon minket?

 • Egy munkanapon belül felvesszük Önnel a kapcsolatot
 • Banki nyitvatartási időn túl is rendelkezésre állunk
 • Személyes találkozó alkalmával bemutatjuk a legjobb banki ajánlatokat
 • Segítünk a nyomtatványok kitöltésében, papírok beszerzésében
 • Számos esetben egyedi kedvezményeket érhet el
 • Teljes ügyintézés díjmentes

Kik vagyunk mi?

Díjmentesen segítjük Önt a teljes hiteligénylési folyamat alatt. Igen, teljesen ingyen. Hol az apró betű? Nincs apró betű. Önnek tényleg semmilyen költséggel nem jár, ha a mi segítségünkkel jut hozzá hiteléhez. Mi minden egyes esetben az egyes bankoktól részesülünk díjazásban, az ügyfelektől pénzt nem kérünk. A bankok sem számítanak fel az ügyfeleknek ezért semmilyen plusz költséget. A Forinthitel.com munkatársai független hitelközvetítői tevékenységet végeznek. A legtöbb magyar pénzintézet hiteltermékeit közvetíthetjük.

E-mail: info@forinthitel.com, Tel.: + 36 30 523 0255