Lakáshitel KATÁS vállalkozóként

Az egyéni vállalkozók körében egyre népszerűbb adózási formának számít a KATA. Nem csoda, hiszen főállású kisadózóként mindössze 50 ezer forint havi befizetése mellett, 12 millió forint bruttó árbevételig további adófizetési kötelezettség nélkül üzemeltethetjük egyéni vállalkozásunkat. KATÁS vállalkozónak lenni azonban néhány hátránnyal is jár. Azon túl, hogy minimális összegű táppénzre számíthatunk, a szolgálati idő kiszámításánál is hátrányból indulunk. Hitelfelvétel esetén szerencsére jók a kilátásaink.

A legtöbb banknál elfogadható jövedelemnek számít a KATÁS egyéni vállalkozó jövedelme is. Néhány kritériumnak természetesen meg kell felelni.

A pénzintézetek általában legalább egy éves működési múltat várnak el, és legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie annak, aki KATÁS vállalkozóként igényel lakáshitelt. Továbbá a jövedelem igazolásához, minden esetben NAV jövedelemigazolás benyújtására van szükség. A NAV jövedelemigazolás az előző évi bevételünk alapján kerül kiállításra. Nézzünk egy példát: tegyük fel hogy a kisadózó 2019-ben 8 millió forint árbevételre tett szert. A NAV ennek az összegnek a 60%-át fogja a jövedelemigazoláson feltüntetni. Így 4 800 000 Ft jövedelmet tudunk NAV jövedelemigazolással bizonyítani, az előző évi tevékenységünk alapján. A bankok az igazoláson szereplő összeget általában tizenkettővel osztják el, így kapják meg az egy hónapra eső összeget. Néhány pénzintézet ezen felül, az egy hónapra eső jövedelemből, még levonja a befizetendő kisadózók tételes adóját, vagyis az 50 000 forintot. Így az előző példánál maradva, a kisadózónk 350 – 400 ezer forint jövedelmet tud hitelfelvétel céljából igazolni.

A bankok jelentős része a jövedelemigazolás túl, egy nav “nullás” igazolás beszerzését is feltételként szabja. Fontos tehát, hogy az igénylésünk pillanatában semmilyen összegű adótartozásunk ne legyen, hiszen ez meghiúsítja a hitelfelvételt.

Természetesen babaváró támogatás, illetve CSOK igénylése esetén, a szükséges időtartamú munkából származó TB jogviszony igazolására, ugyanúgy lehetőségünk van KATÁS vállalkozóként, mint alkalmazotti jogviszony esetében.

Ha egy éves működési múlttal rendelkezünk, de a lezárt üzleti évünk nem teljes üzleti év, akkor egyáltalán nem mindegy melyik bankot választjuk hitelünk igényléséhez. Vannak olyan pénzintézetek amelyek tört üzleti év esetén is tizenkettővel osztják a jövedelemigazoláson szereplő összeget, így jóval alacsonyabb havi jövedelemmel fognak számolni. De létezik olyan szereplő is a piacon, aki bizonyos esetekben az egy éves működési múltat sem feltétlenül várja el. Ha Ön KATÁS vállalkozó és hitelfelvétel előtt áll, kérjen segítséget tapasztalt hitelközvetítőtől. Személyre szabott tájékoztató alkalmával, bemutatjuk a rendelkezésre álló lehetőségeket, és díjmentesen közreműködünk a teljes hiteligénylési folyamat alatt.