Önerő nélkül lakásvásárlás. Lehetséges?

Manapság a CSOK, a babaváró, és a kamattámogatott hitelek korában, egyre több emberben merül fel a kérdés, hogyan lehet a rendelkezésre álló forrásokat úgy ötvözni, hogy lehetőség szerint minél kevesebb, vagy leginkább semennyi önerő felmutatására ne legyen szükség a kiszemelt ingatlan megvásárlásához. Kiszámoljuk miként lehetséges lakáshitel, babaváró és CSOK ötvözésével ezt elérni.

Lakáshitel önerő nélkül

Hogyan kombináljuk a rendelkezésre álló támogatásokat úgy, hogy az önerőt minimálisra csökkenthessük? Mutatjuk!
Kezdjük a forrásösszetétel legegyszerűbb elemével, a babaváróval. Ha a házaspár 5 éven belül legalább egy további gyermeket tervez, kihagyhatatlan ajánlat számukra a babaváró hitel. Babaváró támogatás formájában 10 millió forinthoz juthatunk, kamatmentes konstrukcióval. Ráadásul gyermek érkezésekor, a 12. hetes terhesség igazolását követően kérhető a törlesztés 3 éves felfüggesztése is. Ha házaspárok 12 hetes terhességet még nem tudnak igazolni, nagyságrendileg havonta 47 000 Ft-os törlesztővel kalkulálhatnak.

A második elemünk a CSOK. Új építésű ingatlan vásárlása esetén, 10 millió forint vissza nem térítendő CSOK-ra jogosult az a házaspár, akinek három meglévő gyermeke van, vagy a következő tíz éven belül három gyermeket vállal összesen.

Tehát babaváró+CSOK kombinálása esetén már 20 millió forinttal gazdálkodhatunk. De nézzük a további lehetőségeinket. Új ingatlan vásárlása esetén, az a házaspár akinek három gyermeke van, vagy három gyermeket vállal, 15 millió forint kedvezményes, államilag kamattámogatott hitel felvételére jogosult. Ez a 15 millió forintos hitel, havi 71 457 Ft törlesztőrészlettel letudható, 25 éves futamidő mellett. Tehát a teljes rendelkezésre álló keretünk már 10 + 10 +15 millió forint. Így egy 35 millió forintos új építésű ingatlant a három gyermekes, vagy három gyermeket jövőben vállaló családok – amennyiben megfelelnek a CSOK illetve babaváró követelményeinek – a jelenleg rendelkezésre álló családtámogatási források összevonásával megvásárolhatnak. Az összes havi fizetendő törlesztőrészletük 120 000 Ft körül fog alakulni. Ehhez az érvényben lévő JTM szabályozás alapján legalább 240 000 Ft családi jövedelem szükséges.

De 35 millió forintért hol találunk új építésű ingatlant? – merülhet fel a kérdés, jogosan. Pest megyében valóban nehezebb dolgunk van, de kevésbé frekventált településeken még bőven találunk olyan ingatlant, amely CSOK feltételeknek is megfelel, és a rendelkezésre álló keretből megvásárolható.

Hogy alakulnak a számok használt ingatlan esetén? Mutatjuk ezt az esetet is. 2019 júliusától már használt ingatlan megvásárlásához is 15 millió forint kamattámogatott hitel igényelhető, annyi különbséggel, hogy a három gyermekből legalább egy gyermeknek már világra kell jönnie igénylés előtt. Használt ingatlan esetén a meglévő gyermekek mellé, még két jövőbeli gyermek születését vállalhatja a házaspár, a kamattámogatott hitel maximális összegének kihasználásához. A babaváró természetesen ebben az esetben is felhasználható az ingatlan megvásárlásához. A CSOK összege azonban jóval alacsonyabb. Használt lakóingatlanra három gyermek esetén mindössze 2.2 mFt CSOK igényelhető. Így a rendelkezésre álló keret, külön önerő bevonása nélkül: 10 + 2,2 + 15 millió forint. Használt ingatlan vásárlása esetén a célingatlannak mindössze minimálisan 60 m2-es hasznos alapterülettel kell rendelkeznie ahhoz, hogy ekkora összegű CSOK támogatásra jogosult legyen. Tehát egy 27,2 mFt-os használt ingatlant, amennyiben a CSOK feltételrendszerének megfelel, meg tud vásárolni a házaspár, az igényelhető támogatások ötvözésével.

Természetesen használt, és új ingatlanok esetén is, van lehetőség piaci kamatozású lakáshitellel kiegészítenünk a forrásainkat, abban az esetben, ha a célingatlan a vonatkozó előírásoknak megfelel és további jelzáloghitellel terhelhető, valamint a család jövedelme ezt lehetővé teszi.

Ha CSOK, babaváró vagy lakáshitel igénylését tervezi, kérjen segítséget tapasztalt, független hitelközvetítőtől. Személyre szóló tájékoztató alkalmával segítünk eligazodni a hitelek és támogatások útvesztőjében, valamint a teljes ügyintézési folyamatban közreműködünk. Munkánk minden esetben díjmentes, mi a pénzintézetektől részesülünk díjazásban.