Babaváró hitel könnyítések, a vírushelyzet következtében

A világjárvány következtében, számos ideiglenes intézkedést vezetett be Magyarország Kormánya, amelyek a hitelpiacot és a családtámogatások rendszerét is érintették. A meglévő hitelek fizetési moratóriumán túl, további kedvezmények is életbe léptek.

Babaváró hitel esetén, az igénylés után születendő gyermekek a mérvadóak. A már meglévő gyermekek babaváró szempontjából, nem képezik a támogatás alapját, normál esetben. Azonban a koronavírus alatt, különleges enyhítést tapasztalhatunk, 2020 március 11-től, a kihirdetett vészhelyzet visszavonásáig. Ha a gyermek a koronavírusos világjárványból fakadó vészhelyzet alatt, vagy az azt követő 30 napban születik, akkor utólag is beadható az igénylés és a gyermek után igényelhető a kamattámogatás. Ez a lehetőség a vészhelyzet hivatalos megszűnésétől számított 60 napig áll fenn.

Az igénylők életkorára egyetlen korlátozás vonatkozik. A feleség nem töltheti be a 41. életévét, az igénylés időpontjában. Azonban ha a leendő anya a veszélyhelyzet alatt töltötte be a 41. életévét, akkor a vészhelyzet hivatalos végétől számítva 30 napon belül még igényelheti a babavárót és az ő esetében az életkori megkötéstől eltekintenek.

Fontos feltétel még a köztartozásmentesség. Koronavírusos veszélyhelyzet alatt, a köztartozásmentességet a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző napig kell megvizsgálni, azaz 2020 március 10-ig.

Lényeges változás történt még a TB jogviszony igazolás témájában is. A veszélyhelyzet idején fellépő TB jogviszony megszakítást nem kell figyelembe venni, ha a veszélyhelyzet megszűnését követően újra dolgozni kezd az igénylő. Továbbá veszélyhelyzet alatt elfogadható az a TB jogviszony igazolás is, amelynek 30 napos érvényessége a veszélyhelyzet alatt járt le.

A már korábban babaváró hitelt igénylők is részesülnek néhány engedményben. A megszületett gyermek bejelentésére 60 nap áll rendelkezésre, azonban a veszélyhelyzet alatt született gyermekek bejelentése megtehető, a veszélyhelyzetet követő 30 napon belül is.

Az állami feltételrendszerben tapasztalható ideiglenes enyhítések ellenére, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a babaváró hitelt minden esetben egy adott pénzintézet nyújtja, amely számos tényezőt megvizsgál. Fontos, hogy az igénylőnek megfelelő elfogadható jövedelemmel kell rendelkeznie, valamint minimum 3-6 hónapos munkaviszonyt kell tudnia igazolni. Ha babaváró hitel igénylését tervezi, keressen minket bizalommal!