Babaváró: mekkora jövedelem kell?

Fontos tudni, hogy a babaváró támogatás valójában egy hitelkonstrukcióként indul. Később, ha már a harmadik gyermek is megszületik, gyakorlatilag vissza nem térítendő állami támogatássá válik. Ennek ellenére az igényléskor megfelelő jövedelem igazolása szükséges, hitelképességet igazolni kell.

A babaváró támogatás különösen nagy sikernek örvend már több mint 50 ezer család igényelte. Azonban nem árt körültekintően eljárni, ugyanis nem mindegy melyik bankhoz fordulunk. A bankok eltérő minimális jövedelemszintet várnak el, valamint nem egységesen fogadják el az egyes jövedelemtípusokat.

Természetesen ennek a hitelnek az esetében is érvényesek a JTM-re vonatkozó előírások. Babaváró hitel igénylése esetén a jövőbeli törlesztőrészlet maximum a fele lehet a család havi bevételének, tehát szinte mindenki megkapja aki legalább minimálbérrel rendelkezik – gondolhatnánk ugyan jogosan, de tévesen. A legtöbb bank legalább százezer forintos jövedelmet vár el az adósoktól ahhoz, hogy a hiteligényt egyáltalán befogadja. Továbbá fontos tudni, hogy a babaváró egyszer vehető fel. Ha az ügyfél beadja a hiteligényét valamelyik pénzintézethez, de nem a maximális 10 millió forint kerül folyósításra, a különbözettől végleg elbúcsúzhat.

Érdemes körültekintően eljárni és az adott helyzethez megfelelő pénzintézetet választani. Ugyanaz a jövedelem különböző bankokban eltérő hitelezhetőséget eredményezhet. Ráadásul a törlesztőrészletek számításánál sem egységes az eljárás. Mint tudjuk, ha az igénylést követő öt éven belül nem születik meg egy gyermek sem, a törlesztőrészlet megnő, az igénylő elveszti a kamattámogatását. Számos bank ezzel az esetleges jövőbeli magasabb törlesztőrészlettel számol, és ehhez viszonyítja az ügyfél jövedelmét. Továbbá nem egységes a nem munkából származó jövedelemtípusok elfogadása sem. A GYES, GYED, családi pótlékot általában csak abban az esetben veszik figyelembe ha legalább három hónapja bankszámlára érkezik, ez alól csak néhány bank képez kivételt. Létezik olyan pénzintézet is, aki csak akkor számol családi pótlékkal mint jövedelemmel, ha már hat hónapja az adott pénzintézetnél vezetett számlára érkezik.

Az MNB állásfoglalása szerint babaváró hitel esetében akár a jövedelem 60%-ig is terhelhető, ez azt jelenti hogy akár a jövedelem több mint felét kiteheti a babaváró hitel törlesztőrészlete. Ez azonban nem kötelező érvényű, sajnos a tapasztalataink azt mutatják, hogy egyetlen bank sem ennyire megengedő. Nem mindegy a már meglévő hitelek törlesztőrészlete sem. Természetesen a babaváróval együtt el kell bírnia a család bevételének az összes már meglévő hitelt. Erre megoldást jelenhet a hitelkiváltás célú hitelfelvétel. Néhány pénzintézetnél lehetőség van a babaváró támogatást hitelkiváltás céllal igényelni. Ebben az esetben a kiváltandó hitel terhével nem számolnak a hitelbírálat sorén, így alacsonyabb jövedelem is elegendő lehet.

Vállalkozóknak kicsivel nehezebb dolguk van. Leggyakoribb vállalkozási forma a KATA-s egyéni vállalkozás. Legtöbb pénzintézetnél egységes szabály hogy legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezni. Jövedelmét csak NAV jövedelemigazolással tudja igazolni valamint nav nullás igazolás beszerzésére is szükség van, valamint legtöbb esetben az előző évi adóbevallását is bekérik. Számos bank az egyéni vállalkozó adófolyószámláját is áttekinti, ha járulékbefizetésekben késedelmet lát az negatívan befolyásolja a hitelkérelmet.

Ha az igénylők kizárólag alkalmazotti bérjövedelemmel rendelkeznek, ha férj és feleség is dolgozik, valamint semmilyen más hitel felvételére még nem került sor, még nincs gyermekük, tehát a család jövedelme tehermentes, nagyjából 130-200 ezerFt jövedelemre van szükség.

Belátható hogy felsorolni is nehéz az összes eshetőséget, ráadásul az egyes bankok szabályai folyamatosan változnak. Nem lehet egy univerzális útmutatót összeállítani amelyből mindenki kikeresheti a saját megoldását. Nem mindegy, hogy az igénylők milyen típusú és mekkora nagyságú jövedelemmel rendelkeznek, milyen célra szeretnék felhasználni az adott összeget. Kérje tapasztalt kollégáink segítségét, akik díjmentesen segítséget nyújtanak a babaváró igénylése során.