Három év TB jogviszony, van kiskapu?

A babaváró támogatás igénylésének legalapvetőbb feltétele a 3 év munkából származó tb jogviszony igazolása legalább az egyik fél részéről. Ezt a területileg illetékes kormányhivatal adja ki, mindössze egy A4 oldal, de enélkül nem állnak szóba velünk a bankban.

Klasszikus kiskapu nincs. Azonban számos kérdést kapunk a témában annak ellenére hogy a törvény egyértelműen fogalmaz. Minden esetben az igényelt összegtől függetlenül bőven elegendő a házaspár egyik felének igazolást hoznia, teljesen felesleges ha mindkét fél beszerzi az igazolást nem jelent pozitívumot az elbírálás során.

Számos esetben felmerül, hogy a több gyermekes “főállású anya” tb jogviszonya megfelelő-e. Sajnos a babaváró szempontjából ez a státusz nem vehető figyelembe, a sajtóban terjedő “három év tb jogviszony” megfogalmazás helyett helyesebb ha a “három év munkából származó tb jogviszonyt” használjuk. De ha a férj rendelkezik három éve munkaviszonnyal akkor természetesen lehet főállású anya a feleség.

Kevesen tudják, de a külföldi munkaviszony is megfelelő. Egyetlen feltétel, hogy az utolsó 180 napot magyarországi munkaviszonyból kell igazolni. Tehát ha valaki külföldön dolgozik is most hazatér, elegendő mindössze fél évet itthon dolgozni ahhoz hogy a babaváró támogatást igényelni tudja. Természetesen akkor ha a többi feltételnek is megfelel, hitelképes, nem szerepel a KHR-ben negatív státusszal stb.

Magyarországon saját tapasztalataink alapján viszonylag elterjedt a részmunkaidős foglalkoztatási forma. Ha az igénylő csak részmunkaidős állással rendelkezik, babaváró szempontjából nem szenved hátrányt a tb igazolás kiállításakor. Tehát megfelelő lehet egy részmunkaidős állás is, azonban hitelezhetőségi szempontból valószínűleg rosszabbak az esélyei, hiszen a részmunkaidős állásból igazolható jövedelme is alacsonyabb lehet.

Vállalkozók is számtalan tévhittel találkozhatnak a témában. Egyéni vállalkozó, KATA-s, KIVA, EVA, vagy saját cégben végzett munkaviszony is megfelelő. Megbízási szerződéssel, magánszemélyként végzett tevékenység kivételével. Néhány esetben a KATA-s egyéni vállalkozók úgy gondolják, hogy KATA adózásra vonatkozó csökkentett szolgálati idő beszámítása miatt nem jogosultak. Sajnos a KATA-s adózó egy szolgálati éve csak 0,61 évnek felel meg, a szolgálati év kiszámításánál, de babaváró szempontjából nem szenvednek hátrányt. Három év KATA-s egyéni vállalkozás üzemeltetése teljes három évet ér ebben az esetben.

Ha babaváró támogatást igényelne, vegye fel velünk a kapcsolatot és díjmentesen segítünk a gördülékeny ügyintézésben.