Falusi CSOK: alapvető tudnivalók

Jelenleg Magyarországon 2486 településen vehető igénybe a falusi csok, használt lakóingatlanokra. A támogatás fele az ingatlan megvásárlására, a másik fele korszerűsítésre, felújításra fordítható. Kettő év munkából származó tb jogviszony igazolása szükséges és amennyiben a vissza nem térítendő falusi CSOK-hoz államilag kamattámogatott hitelt is igényelne, hitelképességet is igazolni kell.

2019 júliusától, 10 millió forint támogatás igényelhető használt ingatlanokra is, amennyiben azok megfelelnek a falusi csok feltételeinek. A változás lényege, hogy a továbbiakban használt lakásra vagy házra ugyanannyi támogatás igényelhető mintha új ingatlant vásárolnánk, amennyiben a preferált kistelepülések valamelyikén helyezkedik el. Településlista itt érhető el.

Falusi CSOK összege:

 1. Egy gyermek esetén 600 000 Ft
 2. Két gyermek esetén 2 600 000 Ft
 3. Három gyermek esetén: 10 000 000 Ft

Ingatlan hasznos alapterületének minimális nagysága:

 • Egy gyermek: 40 m2
 • Két gyermek: 50 m2
 • Három gyermek: 60 m2
 • Négy gyermek: 70 m2

A támogatás legfőbb célja, hogy a kijelölt települések ingatlanállománya megújuljon. A támogatás fele már az ingatlan megvásárlásánál folyósításra kerül, azonban a második fele utófinanszírozással kerül az igénylőhöz. Az igénylés beadásával egyidejűleg szükség van egy költségvetés összeállítására, ami tartalmazza a támogatásból elvégzendő felújítási, korszerűsítési munkálatokat. Fontos, hogy a pénzintézetnek el kell fogadnia az igénylő által benyújtott költségvetést, ezután történhet csak meg az ingatlanvásárlásra fordítható összeg folyósítása. Az ingatlan megvásárlását követően 3 éve van az igénylőnek arra, hogy a költségvetésben vállalt felújítási, korszerűsítési munkálatokat elvégezze.

Igénylés alapvető feltételei:

 1. 18. életévét adós és adóstárs is betöltötte
 2. Ha vállalt gyermek után igénylik, maximum 40 éves életkor az igényléskor
 3. Minimum kettő év munkából származó tb jogviszony igazolása legalább az egyik félnek.
 4. Büntetlen előélet (Erkölcsi bizonyítvány benyújtása kötelező)
 5. Köztartozásmentesség

Az ingatlan megvásárlásához természetesen államilag kamattámogatott “csok hitel” is igénybe vehető. Maximum 25 éves futamidőre, maximum 15 millió forint összegig. A hitel alapvetően nem különbözik az eddig megszokott csok mellett igényelhető kamattámogatott hiteltől.

Ha a preferált kistelepülések valamelyikén szeretne ingatlant vásárolni, lépjen kapcsolatba velünk és díjmentesen segítséget nyújtunk a teljes igénylési folyamat lebonyolításában.