Hitelkiváltás: körültekintő hitelkiváltással csak nyerhet

A lakáshitelek kihelyezése ismét rekord közeli volumennel dübörög, de számos régi, elavult konstrukció fut még a piacon. A kedvező kamatkörnyezetnek köszönhetően rég láttunk ilyen alacsony hitelkamatokat, mint napjainkban. Azonban egy régebben, 5-10-15 évvel ezelőtt felvett hitel, a mai jellemző kamatoknak akár a duplájával is futhat, annak ellenére, hogy az igényléskor az adott időszakhoz képest kedvező ajánlatnak minősült.

De mégis, kinek éri meg hitelkiváltással vesződni? Gyakorlatilag mindenkinek, akinek hitele van. Ha Önnek van bármilyen hitele, időről időre érdemes megvizsgálni a piaci környezetet és tájékozódni az aktuális ajánlatokról. A legrosszabb dolog ami történhet, hogy elveszteget néhány percet idejéből, mert nem talál kedvezőbb ajánlatot. Pár évente ennyi ráfordítás vállalható, a család anyagi biztonsága érdekében. Az ügyfelek jelentős része úgy gondolja, hogy a kiváltáskor felmerülő költségek (pl. végtörlesztési díj) elviszi azt a hasznot, amit később a kedvezőbb kamatozású új hitellel megspórol, azonban ez szerencsére nem mindig igaz. Természetesen a legtöbb esetben, a hitelező bank valamilyen előtörlesztési díjat fel fog számítani nekünk, de ez az esetek jelentős többségében nem emészti fel az elérhető megtakarítás összegét.

A hitelkiváltás költsége mindig az éppen kiváltandó hitel paramétereitől függ. Az Ön hitelszerződésének tartalmaznia kell az elő- illetve végtörlesztési díjat és esetleges egyéb felmerülő költségeket. Ha nem igazodik ki a szerződésén, vagy nem találja rég elfeledett papírjait, természetesen a saját bankjánál is érdeklődhet, joga van ezt az információt a hitelkiváltás elindítása előtt beszerezni.

A fennálló hiteltartozások jelentős részében azonban nem csak a rövidtávon realizálható megtakarítást érdemes számításba venni. Még mindig jelentős mennyiségű rövid kamateperiódussal futó jelzáloghitel van a magyar adósoknál. A változó kamatperiódus kockázatának kiiktatása, a hitel törlesztőrészletének „befixálása” is szempont lehet, a kiszámíthatóbb tervezhetőség érdekében.

Érdemes foglalkozni vele, mégis kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A 2018-ban folyósított hiteleknek mindössze 2,2%-át fordították hitelkiváltásra. Ha Önnek jelenleg bármely pénzintézetnél fennálló hitelszerződése van, vegye fel velünk a kapcsolatot és díjmentesen megvizsgáljuk hitelét, kedvező alternatívákat keresünk annak kiváltására.