CSOK: akár 25 éves gyermeke után is

Sok érdeklődő úgy gondolja, hogy nagykorú gyermeke után már nem igényelheti a családi otthonteremtési kedvezményt, de ez tévedés. Alapesetben a CSOK szempontjából gyermeknek minősül az igénylővel együtt költöző, 25. életévét be nem töltött vér szerinti, vagy nevelt gyermek is. Ha a gyermek 25. életévét betöltötte, de munkaképessége megváltozott, szintén jogosult lehet a családi otthonteremtési kedvezményre.

Továbbá az igénylők családi állapotától függően változik a figyelembe vehető gyermekek száma. Egyedülálló igénylő esetén, CSOK szempontjából gyermeknek minősül az igénylővel közös háztartásban élő és vele együtt költöző gyermek. Házastársak esetén gyermeknek minősül az igénylőkkel közös háztartásban élő és velük együtt költöző közös valamint nem közös gyermekek együttesen. Tehát a közös és nem közös gyermekek száma összevonható lehet, amennyiben egy háztartásban élnek és az igénylők házasságot kötöttek.

Kép forrása: www.tubefilter.com, James Hale

A gyermekek számának figyelembevétele élettársak esetén kissé összetettebb. Fontos tudni, hogy élettársak is igényelhetnek CSOK-ot, azonban csak a meglévő gyermekek száma vehető figyelembe. Élettársak esetén jövőbeni „vállalt” gyermek után a támogatás nem igényelhető. Egyértelmű, hogy élettársak esetén a velük közös háztartásban élő közös gyermekeik után igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény. Ha csak az egyik fél saját gyermekeivel élnek közös háztartásban, akkor közösen jogosultak a velük együtt élő gyermekek után CSOK igénylésére. Amennyiben mindkét félnek van saját gyermeke akkor a figyelembe vehető gyermekek számának kiszámítása már odafigyelést igényel. Ha az igénylőkkel közös háztartásban élnek nem közös gyermekeik, akkor több eshetőséget kell megvizsgálni, de jó hír, hogy a támogatást a kedvezőbb számítási móddal kell kalkulálni.

Például: egy háztartásban él a két igénylő, valamint az egyik igénylőnek korábbi kapcsolatából született 2 gyermeke, továbbá a másik félnek szintén saját 1 gyermeke. Ebben az esetben mivel a gyermekek nem közösek, szüleik pedig élettársak, gyermekek száma nem összeadható. Külön meg kell vizsgálni, hogy kinek a gyermekei után jár magasabb összegű támogatás. Ebben a konkrét példában egyszerű a döntés, az egyik fél 2 saját gyermeke után jár a nagyobb összeg, így a pár 2 gyermek után igényelheti meg a családi otthonteremtési kedvezményt. Fontos tudni, hogy ettől függetlenül az élettársak közösen minősülnek igénylőnek és nem kizárólag az a fél, akinek a gyermekei számát figyelembe vesszük.

Független hitelközvetítőként díjmentesen rendelkezésére állunk CSOK ügyintézés esetén is. A legtöbb magyarországi pénzintézetnél rendelkezünk közvetítői jogosultsággal, függetlenként elfogulatlanul járunk el, minket kizárólag az adott pénzintézet részesít díjazásban. Ügyfeleinktől munkadíjat nem számítunk fel önálló CSOK igénylés esetén sem. Forduljon hozzánk bizalommal!