Falusi CSOK legfőbb buktatói

A 2019 júliusában bevezetett falusi CSOK után órási érdeklődés mutatkozott a bevezetést követő néhány hónapban, azonban az első nagy fellángolást követően számos család tapasztalhatta meg a nehézségeit is. Az intézkedés elsődleges célja, hogy a preferált kistelepülések listáján szereplő használt lakóingatlanokra annyi állami támogatás igényelhető, mint amennyi előtte csak új ingatlanok esetében volt lehetséges.

A kiszemelt ingatlan megvásárlására 15 millió forint államilag kamattámogatott hitel, illetve 5 millió forint egyösszegű támogatás igényelhető. További 5 millió forint fordítható a megvásárolt ingatlan felújítására, korszerűsítésére. A munkálatokat a vásárlást követő 3 évben kell elvégezni. Itt lép be a képbe az első nehezítő körülmény, amivel ha nem vigyázunk könnyen pórul járhatunk.

A felújítási, korszerűsítési munkálatokról az igényléssel egyidejűleg részletes költségvetést kell benyújtani a kiszemelt pénzintézethez. A támogatás folyósításának a feltétele, hogy az adott bank a benyújtott költségvetést elfogadja. A felújítási és korszerűsítési munkálatok utófinanszírozottak, azaz a tulajdonosnak saját erőből szükséges megvalósítania, majd amikor igazolta a költségvetésben vállalt munkálatok elvégzését, folyósítják számára a már korábban az igénylés során jóváhagyott összeget. Azonban mint azt említettük, a munkálatok elvégzésére három év áll rendelkezésre. Ha valóban csak a határidő közeledtével végezzük el a munkálatokat, akkor könnyen elszállhatnak a költségek, azonban támogatásból csak annyi fog járni, amennyire az igénylő a bankkal leszerződött. Gondoljunk csak bele, mennyit emelkedett az építőipari szakmunkások bére az elmúlt három év során, mennyivel kér többet ugyanazért a munkáért ma egy kőműves, burkoló, villanyszerelő, fűtésszerelő stb.

Tapasztalataink szerint a második legfontosabb nehézség, amit meg kell említeni, a preferált kistelepüléseken található ingatlanok hitelezhetősége. Magyarországon a vásárolt ingatlanok maximum 80%-ig terhelhetőek jelzálogalapú hitellel. Egy preferált kistelepülésen található 20 millió forintos ingatlan gyakorlatilag rendelkezésre álló önerő nélkül megvásárolható, 15 mFt kamattámogatott hitel, és 5 mFt falusi csok felhasználásával, ráadásul a következő három évben még 5 millió forintot kapunk annak felújítására – gondolja a legtöbb falusi CSOK iránt érdeklődő. Azonban el kell keserítenünk mindenkit aki így tervezne, ennek megvalósítására csekély az esély. A preferált kistelepüléseken található ingatlanok az esetek jelentős részében nem a legjobban hitelezhető ingatlanok az országban. Elenyésző részük az, ami valóban mindössze 20% önerő felmutatásával ingatlanhitel segítségével megvásárolható. A kamattámogatott hitelt mindig az adott pénzintézet folyósítja. Az adott pénzintézet hitelbírálati és kockázatelemző folyamatainak eredményeképpen dől el, hogy a kiszemelt ingatlanra mennyi hitelt tudunk felvenni. Ha nem szeretne kellemetlen meglepetéseket és milliókat bukni foglalójának elvesztésével, keressen fel tapasztalt szakembert aki felhívja figyelmét a buktatókra, segít minimalizálni a felmerülő kockázatokat.

Számos igénylő a legfontosabb kritériumot nem veszi figyelembe, mégpedig a hitelképességet. Ha a kiszemelt ingatlanra kamattámogatott hitelt is igénylünk az egyösszegű támogatáson túl, akkor hitelképesnek kell lennünk. Megfelelő jövedelmet kell tudni igazolni, valamint az igénylők nem szerepelhetnek a központi hitelinformációs rendszerben negatív státusszal. Fontos tudni hogy férj és feleség kötelezően bevonandó adós és adóstárs az ügyletben így csupán az egyik fél “bár listás” múltja meghiúsíthatja a teljes ügyletet.

Ha a preferált kistelepülések valamelyikén szeretne lakóingatlan vásárolni, esetleg már konkrét kiszemelt ingatlana is van, keresse kollégáinkat akik díjmentesen segítenek a teljes igénylési folyamat lebonyolításában, független pénzügyi közvetítőként. Munkánk minden esetben ténylegesen díjmentes, mi az egyes pénzintézetektől teljesítményarányos juttatásban részesülünk.