Kinek nem szabad kihagynia a babavárót?

10 millió forint ingatlanfedezet nélkül, szabad felhasználásra. Kedvező konstrukciónak hangzik és a 2019 júliusi indulása óta több ezer családnak jelentett hatalmas segítséget. Ugyanakkor nem minden igénylőnek egyértelmű, mikor is számít igazán nyerő választásnak ez a konstrukció.

A törvény tüzetesebb megvizsgálása után világossá válik, hogy a kamatkedvezmény biztosításához a már 12. hetet betöltött magzat igazolása elegendő. Azonban azt is tudjuk, hogy a babaváró hitel szempontjából csak az igénylés után született gyermekek vehetők figyelembe. Tehát ha Ön, illetve párja, a babaváró hitel igénylésekor már várandós és a 12. hetet betöltötte, akkor be is biztosította magának a teljes futamidőre kiterjedő kamatmentességet.

A várandósság 12. hetét betöltött pár számára a babaváró akkor is kiváló választás, ha a közeljövőben nem terveznek nagyobb értékű kiadást vagy beruházást. A jelenleg hatályos törvények szerint a babavárót csak 2022 december 31-ig lehet igényelni, azt követően már nem. Jelenleg semmi nem utal arra, hogy ezen a határidőn módosítana a kormány, de ismerve a lakástakarékpénztárak állami támogatásának ügyét, bármi megtörténhet.

Mivel az adós kamatot nem fizet, csak tőkét, valamint az ahhoz tartozó 0,5%-os állami kezességvállalási díjat, így 20 év alatt nagyjából 10.500.000 Ft-ot fizet vissza összesen a felvett 10.000.000 Ft fejében, egy gyermek esetén. A kedvező kamatozású piaci lakáshitelek esetén is 10.000.000 Ft lakáshitel felvétele után nagyjából 15.000.000 Ft-ot kell visszafizetnie az adósnak összesen 20 éves futamidő mellett ráadásul kamatkockázatot is vállal. Babaváró hitel esetén se deviza- sem kamatkockázat nincs amennyiben az igénylést követő öt évben legalább egy gyermekkel bővül a család. Ha a pénz értékének csökkenését is figyelembe vesszük akkor már egy gyermek esetén is valójában „kevesebbet” fizetnek vissza az igénylők mint a felvett összeg.

Megvizsgálunk néhány esetet amikor különösen jól járhat már a babaváró támogatás igénylése pillanatában:

1.Az igénylő házaspár már 12. hetet betöltött várandósságot igazol

Az említett okok miatt ilyenkor kamatmentesség már az igénylés pillanatától a teljes futamidőre garantált. Ezen felül a törlesztés szüneteltetése is kérvényezhető, amely lehetőség minden gyermeket váró párnak jár, a babaváró hitel esetében. Így Ön egyszerre biztosítja be a kamatmentességet valamint három évig szüneteltetheti a havi törlesztést. Ez természetesen a futamidő kitolódásával jár, de a már említett okok miatt akkor is érdemes élni vele ha a családnak nem jelent nagy terhet a babaváró törlesztőrészlete. Minél hosszabb futamidőre sikerül „kihúzni” annál több haszonra tesz szert az infláció következtében ebben az esetben.

2. Az igénylő házaspár ikreket vár

Bár Magyarországon napjainkban az ikerszülések száma 1,7% körül alakul, mégis fontos megemlíteni mire számíthatunk ebben az esetben. Egy gyermek felnevelése is nagy anyagi kiadással jár, ha két gyermek érkezik egyszerre a családba, a szülőktől különösen nagy energiát igényelnek. Ha a babaváró támogatás igénylői egy időben két gyermek születését is igazolják, a kamatmentességet valamint a 30%-os tőketartozás elengedést is bezsebelik. Tehát mindegy, hogy a gyermekek egyszerre jönnek világra, babaváró szempontjából a szülést követő két külön megszületett gyermeknek számítanak. Így az igénylést követően született első és második gyermek után járó kedvezményekben is részesül a család.

3. A házaspár hármasikrekkel várandós

Bár az ikerszülés sem gyakori, a hármasikrek aránya mindössze 0,03% körül alakul hazánkban. Azonban a hármasikreket váró házaspár babaváró támogatás igénylésével 10 millió forint vissza nem fizetendő támogatásra tehet szert. Az első gyermekkel a kamatmentesség biztosított, a második gyermek születésével 30% tőketartozás elengedésre kerül, valamint a harmadik gyermek érkezésével az összes hátralévő babaváró hitel tartozást elengedik. Hármasikreket világra hozó házaspár ezeknek a feltételeknek egyszerre tesz eleget.

Számos élethelyzet adódhat amikor a babaváró támogatás különösen nagy előnyökkel járhat. Azonban alapvetően egy, illetve kettő gyermek születése esetén hitelkonstrukciónak minősül. Az igénylőknek hitelképesnek kell lenniük, valamint a házaspár legalább egyikének három év munkából származó tb jogviszonyt szükséges igazolnia. Hitelfelvétel előtt javasoljuk, hogy vizsgálja meg saját anyagi lehetőségeit, tájékozódjon a túlzott eladósodottság kockázatairól.

Számtalan családot segítettünk hozzájutni a babaváró támogatáshoz. Független hitelközvetítőként, díjmentesen állunk ügyfeleink rendelkezésére. Keressen minket bizalommal!