Újra 5% a lakásáfa

Feltételezhetően a koronavírus negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozása céljából, ismét 5% áfával vásárolhatunk új építésű ingatlanokat 2021-től. Ráadásul ha a vásárláshoz CSOK-ot is igénylünk, vissza is igényelhetjük az áfát. De mit jelent majd ez a gyakorlatban?

Kép forrása: Profit7.hu

Saját építésű családi hazák esetében is 5% ÁFÁ-val kell számolnunk? Általában igen. Ha generálkivitelező végzi álmaink otthonának felépítését, akkor 5% áfa tartalommal állíthat ki nekünk számlát. Amennyiben az építkezés forrásösszetételében CSOK igénylés is szerepel, akkor az ÁFA vissza is igényelhető.

A törvényhozó úgy tűnik, a polgári ingatlanokat részesíti előnyben, és kizárja az átlagosnál jóval nagyobb alapterülettel rendelkező lakásokat és házakat. Jelenleg 150 m2-nél nem nagyobb új építésű lakásokra, és a 300 m2-nél nem nagyobb új építési családi házakra alkalmazható az 5% ÁFA.

Meddig lesz elérhető a kedvezményes lakásáfa? A jelenleg hatályos rendelkezés szerint, 2022 év végéig vásárolhatunk újépítésű lakóingatlanokat 5% áfatartalommal.

Fontos tudni, hogy az 5% ÁFA kizárólag a lakóingatlanra vonatkozik. Amennyiben jár az ingatlanhoz garázs, kocsibeálló, tároló stb., arra továbbra is 27% áfafizetési kötelezettségünk keletkezik.

Mennyit tudunk spórolni az új ÁFA törvény hatására? A legtöbb emberben ez a kérdés merül fel azonnal. Az előző 5%-os lakásáfa ciklus alatt sem volt érzékelhető árcsökkenés, sőt folyamatos áremelkedést tapasztalhattunk. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, most sem következett be drasztikus árcsökkenés az új építésű ingatlanok piacán. Nem valószínű, hogy a teljes elengedett ÁFA összegét “átengedik” a fogyasztóknak. Azonban egy dolog biztos, a bruttó végösszegből az 5% áfatartalom visszaigényelhető, amennyiben CSOK-ot vesz igénybe a vevő.

Hogyan működik az 5% ÁFA visszatérítés? Amennyiben a vevő CSOK-ot vesz igénybe a vásárláshoz, az 5% áfatartalom visszaigényelhető. A visszaigényelt áfának a forrásösszetétel részét kell képeznie. Tehát nem utólag kapjuk vissza, a teljes vételár kifizetési után, hanem CSOK igényléssel egyidejűleg kerül kiutalásra az eladó bankszámlájára.

Amennyiben ingatlanvásárlást tervez, kérje tapasztalt hitel- és csok-szakértő segítségét.