Mi történik, ha nem születik meg a vállalt gyermek?

A legtöbben azért tartanak a gyermekvállalást ösztönző állami támogatásoktól és hitelektől, mert nincsenek tisztában azzal, mi történik ha a vállalt gyermek, vagy gyermekek mégsem jönnek világra. A kérdés jogos, a válasz pedig nem szívderítő.

Családi otthonteremtési kedvezmény
Kép forrása: stuff.co.nz

CSOK esetében a vállalt, de meg nem született gyermekek után igénybe vett állami támogatást vissza kell fizetnünk, ráadásul a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelt összegben. A három vagy annál több gyermek után vettünk fel eredetileg támogatást akkor a a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösét kell többletköltségként elszenvednünk. Egyes esetekben a vállalási idő meghosszabbítására van lehetőségünk. Ilyen eset lehet, ha a vállalási idő már letelt, de az anyuka éppen várandós, vagy ha a pár a gyermekvállalási feltételeket örökbefogadással kívánja teljesíteni. A legtöbbször felmerülő kérdés, hogy orvosilag igazolt meddőség esetén mi a teendő. Sajnos a törvény nem rendelkezik ebben az esetben, gyakorlatilag sajnos mindegy, hogy miért nem jött világra a támogatás igénylésekor vállalt gyermek. De ebben az esetben még örökbefogadással természetesen teljesíthető a vállalt gyermekszám.

Ha a határidő letelt, a vállalt gyermekek nem születtek meg, vagy kevesebb gyermek született mint a támogatás igénylésekor vállaltunk, 60 napunk van az igénybe vett CSOK összegének visszafizetésére a már említett késedelmi kamatok figyelembevételével. Természetesen a gyermekvállalási határidőig megszületett gyermekek után járó CSOK összegét nem kell visszafizetni.

Mi történik ha az igénylők elválnak? Ilyenkor több különböző eshetőséggel kell számolnunk. A válást kimondó bírósági határozat jogerőre emelkedésének pillanatában már meglévő gyermekek után igényelt CSOK összegét nem kell visszafizetni. De amennyiben a házaspár több gyermek után vette igénybe a támogatást, mint ahány gyermek megszületett, természetesen ebben az esetben is visszafizetésre van kötelezve. Tehát egyszerűbben fogalmazva válás esetén is csak a válásig meg nem született gyermekek után igényelt támogatást kell visszafizetni.

Van azonban még egy eset amikor visszafizetésre lehetünk kötelezettek. Ez az elidegenítési és terhelési tilalom be nem tartása. Mit is takar ez a kifejezés? Amikor CSOK-ra vonatkozó szerződést megkötjük, az állam javára elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlanon, az igénylést követő 10 évre. Ennek eredményeként az igénylők a következőkre vannak kötelezve: a következő 10 évben a vásárolt/épített ingatlanban kell lakniuk, nem lehet eladni vagy elbontani, a lakás használatát harmadik félnek átadni tilos, tehát nem lehet bérbe adni, nem lehet haszonélvezeti jogot bejegyezni, valamint nem megengedett a lakást lakáscéltól eltérő célra használni pl. üzlethelyiségként. Ezen feltételek egyikének megszegése is visszafizetési kötelezettséggel járhat.

Ha nem szeretne kellemetlen meglepetéseket, kérje tapasztalt ügyintézőink segítségét, díjmentesen segítünk a teljes igénylési folyamat alatt.