Jegybanki alapkamat csökkenés: Milyen hatással lesz a hitelekre?

A Magyar Nemzeti Bank több év után először, 2020 június végén változtatott a jegybanki alapkamat mértékén. Az alapkamat 0,75 százalékra csökkent, ez 15 bázispontos csökkenést jelent. De milyen hatással lehet ez a hitelpiacra, egyáltalán mi is az a jegybanki alapkamat?

Jegybanki kamatnak azt a kamatot nevezzük, amelyet a kereskedelmi bankok kapnak, a jegybanknál önként elhelyezett kéthetes futamidejű kötvényeik után. Magyarországon a Monetáris Tanács feladata és hatásköre a jegybanki alapkamat meghatározása. A jegybanki alapkamat szabályozásával alapvetően két fő eredmény elérése a cél: az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás fenntartása.

A jegybanki alapkamat változásának hatásai valószínűleg idővel a hitelpiacon is megjelennek. A már meglévő hitelek közül rövidtávon, a változó kamatozású BUBOR-hoz kötött hitelek kamatai és törlesztőrészletei csökkenhetnek, amennyiben a várakozásunk helyes, és a bankközi kamatokban megjelenik a 15 bázispontos csökkenés hatása. A hosszabb 5-10 éves kamatperiódussal rendelkező hitelek esetében, az első kamatperiódus eltelte előtt nem következik be változás. Ennek ellenére továbbra is azt javasoljuk a lakáshitel felvétel előtt állóknak, hogy saját anyagi biztonságuk tervezhetősége érdekében, ne vállaljanak túl nagy kockázatot, és változó kamatozású hitelek felvételét alaposan fontolják meg. Ma már a folyamatban lévő igénylések nagy része 5-10-15 esetleg 20 éves fix kamatozású hiteltermék, a változó kamatozású hitelek iránti kereslet lecsökkent, vélhetően a JTM szabályozás és az emberek egyre tudatosabb pénzügyi szemléletének köszönhetően.

A jegybanki alapkamat csökkenés ellenére, a fix kamatozású hiteltermékek kínálatában, nem számítunk jelentős kamatcsökkenésre a közeljövőben. Jelenleg egy átlagos összegű lakáshitel, 20 éves futamidőre, 10 éves kamatperiódussal már akár 3,5-5%-os kamattal is elérhető lehet. Az Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel (CSOK hitel) kamata jelenleg fix 3%. A személyi kölcsönök kamatai is még mindig kedvezőnek mondhatóak, a legjobb ajánlatok egy átlagos összegű fedezetlen hitel esetén 7,5% körüli értéktől indulnak.

Ha hitelfelvétel előtt áll, vegye fel velünk a kapcsolatot, díjmentesen bemutatjuk a piac önnek legmegfelelőbb ajánlatait és segítséget nyújtunk a teljes ügyintézés lebonyolításában.