Elsöprő siker a babaváró, itt vannak a szűk első év tapasztalatai

A babaváró támogatás 2019. július 1-én indult útjára és a számok alapján kijelenthetjük, hogy azóta hatalmas utat tett meg. Politikai pártállástól függetlenül mondatjuk, hogy az eddigi legkedvezőbb családtámogatási rendszerek korát éljük. A babaváró megjelenésével, már 35 millió forint otthonteremtési forráshoz juthatnak a fiatal családok, melynek egy része kedvezményes kamatozású hitel, kamatmentes hitel, valamint vissza nem térítendő támogatás.

Forrás: MNB

2019. júliusában még a kezdeti gyerekbetegségek idejét éltük. Az eleinte hibásan kiállított TB jogviszony igazolásoktól kezdve, a törvényben nem teljesen egyértelmű elbírálási időkereten át, a fizetési moratórium alatt esedékes állami kezességvállalási díj kérdéséig, több kritika felmerült. De mára kijelenthetjük, hogy minden kezdeti nehézség elhárult, és a gyermeket tervező fiatal házasok óriási segítséget lelnek a babaváró támogatásban.

Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy a kezdetben kiemelkedő érdeklődés övezte a terméket. Laikusként azt várhatnánk, hogy a 2019. júliusi volumennek kiemelkedőnek kellene lennie. Azonban a a diagramon megjelenő összegek már megkötött hitelszerződésekből erednek. Így számos július elején felmerülő hiteligény, a szükséges jövedelemigazolások, és egyéb dokumentumok beszerzésével, a hiteligény tényleges benyújtásával és elbírálásával együtt, nagy valószínűséggel megkötött hitelszerződés formájában csak augusztusra realizálódott.

A kezdeti nagy érdeklődés után, a havi volumen az 50-65 milliárd forintos sávban normalizálódott és úgy gondoljuk, a továbbiakban is hasonló eredményekre számíthatunk. A legfrissebb adatunk csupán áprilisi, amelyen már megfigyelhető a koronavírus hatása is. Eddigi tapasztalataink szerint, a magyar emberek egy része a bizonytalanabbá váló jövedelmi viszonyainak következtében kivár és a válság végére halasztja a hitelfelvételt. Továbbá megfigyelhető, hogy számos pénzintézet szigorúbb hitelbírálati gyakorlatot vezetett be a vírushelyzet alatt. Véleményünk szerint a kettő esemény együttes hatásának tekinthető a visszaesés.

Úgy gondoljuk, a vírushelyzet elmúltával ismét kiugrásra lehet számítani, majd 2-3 hónap elteltével a kereslet a veszélyhelyzet előtti értékek közelében áll meg. De ne feledjük, a babaváró támogatás csupán 2022. év végéig igényelhető. Véleményünk szerint nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az igénylést, mert a kezdeti robbanáshoz hasonlóan, az utolsó hónapokban is nagyobb számú ügyféligényre lehet számítani. Ha babaváró hitel igénylését tervezi, vegye fel a kapcsolatot tapasztalt hitel szakértővel, aki díjmentesen segítséget nyújt Önnek.