Csak CSOK, hitel nélkül. Lehetséges?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet természetesen önállóan, hitel felvétele nélkül is igénybe tudunk venni. Önálló CSOK igénylésnél is számos feltételnek meg kell felelnünk, de a meglévő hiteleinket és az éppen aktuális igazolható jövedelmünket a bank nem fogja vizsgálni.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény
Kép forrása: dlpng.com

A lakáscélú családtámogatás rendszer két fő elemből áll össze. CSOK-nak nevezzük azt a vissza nem térítendő állami támogatást, amelyet meglévő, vagy jövőbeli vállalt gyermekek után igényelhetnek a fiatal családok. A rendszer második eleme, az Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel, amelyet sokan CSOK Hitelként emlegetnek, a kettő azonban jár minden esetben együtt. Ha a lakásvásárló családnak hitelre nincs szüksége, természetesen a vissza nem térítendő CSOK-ot még igényelheti, ha megfelel a feltételeknek.

Igényelhető összeg, használt ingatlan esetén (családi ház vagy lakás):

Gyermekek számaMinimális hasznos alapterületIgényelhető CSOK összege
140 m2600 000 Ft
250 m21 430 000 Ft
360 m22 200 000 Ft
4 vagy több70 m22 750 000 Ft

Igényelhető CSOK összege új családi ház esetén:

Gyermekek számaMinimális hasznos alapterületIgényelhető CSOK összege
170 m2600 000 Ft
280 m22 600 000 Ft
3 vagy több90 m210 000 000 Ft

Igényelhető CSOK összege, új lakás esetén:

Gyermekek számaMinimális hasznos alapterületIgényelhető CSOK összege
140 m2600 000 Ft
250 m22 600 000 Ft
3 vagy több60 m210 000 000 Ft

További személyi feltételek

Természetesen a megfelelő TB jogviszony igazolására, önálló CSOK igénylésekor is szükség van. Használt ingatlan esetén 180 nap igazolása szükséges. Új ingatlancél esetén, egy illetve kettő gyermekes CSOK felvételéhez, szintén elegendő a 180 nap, míg a három gyermekes CSOK igénybevételéhez már kettő év folyamatos TB jogviszony igazolását írta elő a törvényhozó. Ha a házaspár egyik tagja tudja igazolni a szükséges időtartamú TB jogviszont, akkor már jogosulttá válnak az igénylésre. Meglévő gyermekek esetében elegendő az élettársi viszony, azonban jövőbeli, vállalt gyermek után csak házaspárok igényelhetnek CSOK-ot. Nappali tagozatos hallgatói jogviszony alatt szerzett TB jogviszony elfogadott, illetve korábban külföldön ledolgozott idő is beszámítható a szükséges jogviszony hosszába. Sajnos ha valaki önállóan fizette a társadalombiztosítást, akkor a biztosítási jogviszonya nem munkaviszonyból származik, így a CSOK szempontjából nem számítható be a szükséges jogviszony hosszába.

CSOK Preferált kistelepülésen

Preferált kistelepüléseken lehetőség van használt ingatlancél esetén is 10 millió forint állami támogatás elérésére. Ha az igénylő házaspárnak három gyermeke van, vagy összesen három gyermeket vállalnak, akkor a falusi csok keretein belül vásárlása 5 millió forintot, míg korszerűsítésre és felújításra további 5 millió forintot használhatnak fel, állami forrásból. Természetesen az otthonteremtési kamattámogatott hitel igénybevételére szintén lehetőség van preferált kistelepüléseken. Így a három gyermekes családok, vagy a három gyermeket vállaló fiatal házaspárok összesen 25 millió forint forráshoz juthatnak, ha úgy döntenek, hogy a preferált kistelepülések egyikében telepednek le. További általános tájékoztatást és a legfontosabb tudnivalók elérhetőek honlapunkon.

Ha CSOK, vagy otthonteremtési kamattámogatott hitel igénylését tervezi, még ingatlanvásárlás előtt vegye fel a kapcsolatot szakemberrel! Díjmentesen segítséget nyújtunk a teljes igénylési folyamat alatt így időt és energiát spórolhat meg.