Az építési hitel alapjai

Az építőipar kiemelkedő teljesítményéhez nem csak a céges beruházások, hanem a magánjellegű építkezések is nagymértékben hozzájárulnak. Sokan úgy gondolják, hogy a jelenlegi igen magas új építési ingatlanok áránál már nem sokkal drágábban, vagy azonos költségszinten meg tudják valósítani saját otthonuk megépítését is.

Építési hitel

Ha Ön illetve családja is álmai otthonának megvalósítását tervezi, fontos tisztában lennie néhány alapvető sajátossággal, amely az építési hitelekre jellemző. Az első és legfontosabb szabály akárcsak a vásárlás célú ingatlanhiteleknél, önerő nélkül nem megy. A teljes kivitelezési költségvetés minimum húsz százaléka szükséges, hogy önerőként rendelkezésre álljon.

Sokan már az építési telek megvásárlásához is hitelt szeretnének felvenni, azonban ez igencsak megnehezíti a későbbi folyamatokat. Amennyiben lehetséges, próbáljuk meg legalább az építési telket teljes egészében saját erőből megfinanszírozni.

Természetesen a szokásos banki hitelbírálati folyamaton át kell esni, alapvetően hitelképességet igazolni kell. Most nem térünk ki a teljes banki hitelfelvétel folyamatára, inkább az építési hitelek sajátosságára helyezzük a hangsúlyt.

Minden olyan ingatlan kivitelezéséhez igényelhető hitel, amelyet saját telkünkre építünk, valamint jogerős építési engedéllyel rendelkezünk. Felhasználható önálló családi ház, ikerház, esetleg üdülő vagy nyaraló építésére. Kizárólag Magyarország területén található ingatlanokra fordítható a magyarországi pénzintézetektől igényelt építési hitel. Természetesen építkezés esetén is számításba jöhet CSOK (új lakásokra vonatkozó feltételekkel), valamint kamattámogatott hitel amennyiben az elvárt kritériumok esetünkben teljesülnek. Fontos tudni, hogy állami támogatás igénybevétele esetén számlákkal kell igazolnunk az építési hitel felhasználásának módját (általában a hitelösszeg legalább 70%-át). Kizárólag piaci hitel igénylése esetén jellemzően a bank nem kéri be a kivitelezéshez kapcsolódó számlákat.

Érdemes legelső lépésként a forrásösszetételt megtervezni és tájékozódni a piacon fellelhető lehetőségekről. Az építési hitelek esetében az egyes bankok feltételei igen eltérőek lehetnek. Minden esetben szükséges az építési költségvetés benyújtása a hitelező bank felé. Csak akkor zajlik le a végleges hitelbírálat, ha a benyújtott költségvetést a bank elfogadta. Későbbiekben a benyújtott költségvetés alapján történik meg az építkezésünk finanszírozása. Fontos, hogy a hiteligény az építkezés megkezdése előtt beadásra kerüljön, különösen nem generálkivitelező által végzett munkálatok esetén. Ha ezt elmulasztjuk és megkezdett építkezésre, esetleg már egy félkész ingatlanra szeretnénk építési hitelt igényelni, meglehetősen nehéz helyzetben találjuk magunkat. Az építési hitelek folyósítása általában több szakaszban történik. A szakaszok pontos száma a hiteligénylőtől is függ, de jellemzően 4-5 szakasz átlagosnak mondható. De  általánosságban elmondható, hogy az első szakasz folyósítása az önerő beépítése után megy végbe jellemzően.

Az építkezés folyamán a költségek folyamatos figyelemmel követése a legfontosabb feladatunk. A hiteligény benyújtásával együtt előre leadott költségvetésben meghatározott kereteket lehetőség szerint ne lépjük túl. A banki hitelszerződésünk alapján mi egy meghatározott összegre szerződünk le az adott bankkal, így ha időközben elszállnak a költségeink és nem tudjuk tartani magunkat a tervekhez, az súlyos gondokat eredményez.

 Amennyiben álmai otthonának felépítéséhez hitelre van szüksége, kérje tapasztalt független hitelközvetítő segítségét. Bemutatjuk a piacon fellelhető hiteltermékeket és díjmentesen segítünk a teljes igénylési folyamat lebonyolításában.